İçeriğe geç

Bölüm III · Geçişler, kırılmalar, sınırlar · Modül 14

Çeşitlilik ve bağlam

Tümü yayında

İlişki bilimi uzun süre belirli bir çift tipini, genç, aynı kültürden, karşı cinsten ve orta sınıf çiftleri inceledi. Bu modül farklı kültürlerden, inançlardan ve kimliklerden çiftlerin ortak ve kendine özgü deneyimlerini anlatır.

Bu modülün sonunda

  • Kültürlerarası ve inançlar arası çiftlerin karşılaştığı güçlükleri ve güçlü yanları açıklar.
  • Azınlık stresinin LGBTİ+ çiftlerin ilişkisine etkisini kanıt düzeyiyle aktarır.
  • İlişki araştırmalarının genellenebilirlik sınırlarını değerlendirir.

Dersler

  1. M14-D01İlişki biliminin örneklem sorunuYayında

    İlişki araştırmalarının hangi çiftlerden geldiğini ve bulguları başka çiftlere taşırken dikkat edilecekleri değerlendirir.

    Temel Psikoloji Akademisi’nde: M02-D05

  2. M14-D02Kültürlerarası çiftlerYayında

    Farklı kültürlerden eşlerin değer, aile ve iletişim farklarını nasıl müzakere ettiğini açıklar.

    Terapi Akademisi’nde: S03-P03-D11

    Temel Psikoloji Akademisi’nde: M15-D04

  3. M14-D03İnançlar arası çiftlerYayında

    Farklı inanç ya da inanç düzeyindeki eşlerin karşılaştığı aile baskısı, ritüel ve çocuk yetiştirme sorularını tartar.

  4. M14-D04LGBTİ+ çiftler ve azınlık stresiYayında

    Azınlık stresinin aynı cinsiyetten çiftlerin ilişkisine etkisini ve bu çiftlerin ilişki kalitesine dair bulguları aktarır.

    Terapi Akademisi’nde: S03-P03-D04

  5. M14-D05Yaş farkı olan çiftlerYayında

    Belirgin yaş farkı olan çiftlere dair önyargıları ve araştırma bulgularını karşılaştırır.

  6. M14-D06Engellilik ve ilişkiYayında

    Engelli bireylerin ilişkilerinde karşılaştığı toplumsal engelleri ve bakım ile eşlik rolleri arasındaki dengeyi açıklar.

  7. M14-D07Sosyoekonomik koşullar ve ilişkiYayında

    Yoksulluğun ve ekonomik belirsizliğin ilişkiye etkisini ve ilişki programlarının bu bağlamda sınırlarını değerlendirir.

    Temel Psikoloji Akademisi’nde: M16-D01

  8. M14-D08Çok kuşaklı evlerYayında

    Geniş aileyle aynı evde yaşayan çiftlerin mahremiyet, karar ve sınır sorularını kültürel bağlamıyla açıklar.

    Terapi Akademisi’nde: S03-P03-D09

    Temel Psikoloji Akademisi’nde: M15-D03

  9. M14-D09Çocuksuz çiftlerYayında

    Seçimle ya da istemeden çocuksuz kalan çiftlerin ilişki memnuniyetine ve toplumsal baskıya dair bulguları aktarır.

  10. M14-D10Tek başına yaşamakYayında

    Bekârlığın ve ilişki dışında yaşamın iyi oluşla bağını değerlendirir ve "ilişki herkes için en iyisidir" varsayımını sınar.

    Temel Psikoloji Akademisi’nde: M10-D08