Bir otel odası, bir uçak koltuğu ya da bir randevu saati satılmadan geçerse geri gelmez; bu yüzden kapasitesi sabit işlerde fiyat talebe göre değişir. Bu modül gelir yönetiminin koşullarını, talep tahminini, kapasiteyi fiyat sınıflarına ayırmayı, dinamik fiyatı ve dinamik fiyatta adalet algısını anlatır.
Bu modülün sonunda
- Kapasitesi sabit bir iş için talep dönemlerini ve her dönem için fiyat sınıflarını tanımlar.
- Bir dinamik fiyat kuralının müşteride haksızlık algısı yaratıp yaratmayacağını değerlendirir.
Dersler
- M05-D01KoşullarProgramda
Gelir yönetiminin sabit kapasite, bozulabilir stok, önceden satış ve farklı ödeme isteği olan segmentler olduğunda işe yaradığını gösterir.
Dayanak: Araştırma bulgusu: Kimes, «Yield Management: A Tool for Capacity-Constrained Service Firms», Journal of Operations Management (1989)
- M05-D02Talep tahminiProgramda
Geçmiş rezervasyon ve satış verisinden gün, saat ve mevsime göre talebi tahmin etmeyi gösterir.
Dayanak: Ölçülebilir: dönem başına talep tahmini ve hata
- M05-D03Fiyat sınıflarıProgramda
Kapasiteyi erken alım, iade edilemez ve esnek gibi fiyat sınıflarına ayırmayı ve her sınıfa ne kadar kapasite ayrılacağını gösterir.
Dayanak: Meslek kaynağı: Talluri ve van Ryzin, «The Theory and Practice of Revenue Management», Springer (2004)
- M05-D04Dinamik fiyatProgramda
Fiyatın talebe göre sık değiştiği uygulamaları ve bunun gelir ile müşteri güveni arasındaki dengesini gösterir.
Dayanak: Meslek pratiği: dinamik fiyat (kaynak yazımda seçilir)
- M05-D05Adalet algısıProgramda
Talep arttı diye fiyatı yükseltmenin müşteriler tarafından haksız bulunabileceğini ve maliyet artışına dayalı zammın daha kabul edilebilir görüldüğünü gösteren çalışmayı tanıtır.
Dayanak: Araştırma bulgusu: Kahneman, Knetsch ve Thaler, «Fairness as a Constraint on Profit Seeking: Entitlements in the Market», American Economic Review (1986)