Dil bir derste değil, gündelik konuşmada büyür. Bu modül karşılıklı konuşma sırasının beyin ve dil gelişimiyle ilişkisini, «sözcük farkı» tartışmasını ve eleştirisini, bebeğe yönelik konuşmayı, kitabı birlikte konuşarak okumayı, ekranın dil gelişimiyle ilişkisini ve oyunun, şarkının, tekerlemenin dildeki yerini anlatır.
Bu modülün sonunda
- Bir gündelik işte çocuğuyla karşılıklı konuşma sırası kurar ve bir hafta sayar.
- Bir kitabı soru sorarak ve çocuğun cevabını genişleterek okur.
- Ekran ve dil hakkındaki bulguyu neden-sonuç diliyle değil ilişki diliyle anlatır.
Dersler
- M02-D01Konuşma sırasıProgramda
Yetişkin ile çocuk arasındaki karşılıklı konuşma sırasının dil gelişimi ve beyin etkinliğiyle ilişkisini araştırmadan aktarır ve sırayı uzatmanın gündelik yollarını gösterir.
Dayanak: Araştırma bulgusu: Romeo ve arkadaşları (2018), konuşma sırası ve dil bölgesi etkinliği, Psychological Science
Ebeveynlik ve Çocuk Gelişimi Akademisi’nde: 2.4
- M02-D02«Sözcük farkı» ve eleştirisiProgramda
Ailelerin çocuğa söylediği sözcük sayısı arasındaki farkı öne süren çalışmayı ve onu sınayan sonraki çalışmaları karşılaştırır ve bulgunun bir aileyi suçlamak için kullanılamayacağını açıklar.
Dayanak: Araştırma bulgusu: Hart ve Risley (1995), Meaningful Differences; Sperry, Sperry ve Miller (2019), yeniden sınama, Child Development
- M02-D03Bebeğe yönelik konuşmaProgramda
Bebeğe yönelik, ezgili ve yavaş konuşmanın sonraki sözcük dağarcığıyla ilişkisini aktarır ve bunun «bebek gibi konuşmak»tan farkını söyler.
Dayanak: Araştırma bulgusu: Ramírez-Esparza, García-Sierra ve Kuhl (2014), bebeğe yönelik konuşma ve sonraki dil gelişimi, Developmental Science
- M02-D04Kitabı konuşarak okumakProgramda
Diyaloglu okumanın soru sorma, genişletme ve çocuğu anlatıcı yapma adımlarını anlatır ve yöntemin etkisinin hangi yaşlarda daha belirgin olduğunu meta-analizden aktarır.
Dayanak: Sistematik derleme: Mol ve arkadaşları (2008), diyaloglu okumanın etkisi, Early Education and Development
- M02-D05Ekran ve dilProgramda
Ekran süresi, ekran içeriği ve birlikte izlemenin çocuğun dil becerisiyle ilişkisini meta-analizden okur ve ilişkinin yönü hakkında neyin bilinmediğini söyler.
Dayanak: Sistematik derleme: Madigan ve arkadaşları (2020), ekran kullanımı ve çocukta dil, JAMA Pediatrics
Duygu, Davranış ve Sınır Akademisi’nde: M06-D02
- M02-D06Oyun, şarkı, tekerlemeProgramda
Sembolik oyunun, şarkının ve tekerlemenin dil gelişimindeki yerini açıklar ve çocuğun yaşına uygun bir oyunu dil açısından nasıl zenginleştireceğini gösterir.
Dayanak: Araştırma bulgusu: oyun ve tekerlemenin dil ve ses farkındalığıyla ilişkisi (kaynak yazımda seçilir)