İçeriğe geç

Bitkisel Beslenme Akademisi · Modül 3

Bitkisel tabağı kurmak

8 ders programda

Bitkisel tabağın besin değeri, neyin çıkarıldığından çok yerine neyin konduğuna bağlıdır. Bu modül tarif vermez; baklagilin, tohumun ve zenginleştirilmiş ürünün tabaktaki yerini, bitkisel içeceklerin ve et benzeri ürünlerin etiketten nasıl okunduğunu ve Türkiye sofrasında bitkisel beslenmenin engel ve imkânlarını tartar.

Örüntüler ve diyetler. Akdeniz tipinden ketojenik diyete, oruçtan öğün saatine. Her diyet önce kendi iddiasıyla adil biçimde aktarılır, sonra denemeleriyle okunur; her ders bir «Kime uymaz» bölümüyle aynı beslenme biçiminin kimde risk taşıdığını söyler.

Bu modülün sonunda

  • Baklagilin ve tohumların bitkisel tabaktaki besin katkısını açıklar.
  • Bitkisel içecekleri ve et benzeri ürünleri etiketiyle değerlendirir.
  • Soyaya yönelik hormon iddialarını insan çalışmalarıyla sınar.
  • Kademeli ve birden geçişi karşılaştırır.

Dersler

  1. A05-M03-D01Bitkisel tabakta baklagilProgramda

    Baklagilin bitkisel tabakta protein, demir ve lif kaynağı olarak yerini Türkiye sofrasındaki yemek örnekleriyle açıklar.

  2. A05-M03-D02Bitkisel tabakta tohumlarProgramda

    Kuruyemiş, tohum ve tahinin kalsiyum, çinko ve yağ katkısını gündelik porsiyon ölçüleriyle değerlendirir.

  3. A05-M03-D03Zenginleştirilmiş bitkisel ürünlerProgramda

    Bitkisel içeceklerde ve kahvaltılık ürünlerde zenginleştirmenin içindekiler listesinden ve besin değeri tablosundan nasıl okunduğunu gösterir.

  4. A05-M03-D04Bitkisel içecekler: süt değilProgramda

    Soya, yulaf, badem ve pirinç içeceklerini protein, kalsiyum ve şeker bakımından inek sütüyle karşılaştırır ve «süt» adının neden kullanılamadığını açıklar.

  5. A05-M03-D05Et benzeri ürünlerProgramda

    Et ve peynir benzeri vegan ürünleri işlenme düzeyi, tuz ve doymuş yağ bakımından değerlendirir ve «vegan» ibaresinin bir sağlık beyanı olmadığını açıklar.

  6. A05-M03-D06Soya korkusuProgramda

    Soyanın hormon dengesi ve meme kanseriyle ilgili iddialarını insan çalışmalarıyla sınar ve hayvan bulgusunu ayrı tutar.

  7. A05-M03-D07Türkiye sofrasında bitkisel beslenmekProgramda

    Türkiye’de lokantada, iş yerinde ve aile sofrasında bitkisel beslenmenin pratik engellerini ve zeytinyağlı yemek geleneğinin sunduğu imkânı tartar.

  8. A05-M03-D08Bitkisel beslenmeye geçişProgramda

    Bitkisel beslenmeye birden ve kademeli geçişi uyum, sindirim yakınmaları ve besin yeterliliği bakımından karşılaştırır.

Bu sayfa hakkında ne düşünüyorsun?