İçeriğe geç

Bölüm I · Görmek ve çizmek · Modül 2

Çizgi, perspektif ve gölge

7 ders programda

Bir ürün eskizinin inandırıcılığı birkaç temel beceriye dayanır: kendinden emin çizgi, kutudan türeyen biçim, doğru kurulmuş perspektif, elips ve silindir, ışık ve gölge, malzemenin yüzeyi. Bu modül bu becerileri sırayla kurar ve son dersinde ürünü onu kullanan insanla birlikte çizmeyi öğretir.

Bu modülün sonunda

  • Bir nesneyi iki kaçış noktalı perspektifte kutudan türeterek çizer.
  • Bir silindirik ürünü elipsleri doğru kurarak çizer.
  • Bir eskize ışık yönüne uygun gölge ve malzeme işareti ekler.

Dersler

  1. M02-D01Çizgi kalitesiProgramda

    Kendinden emin, hızlı ve ağırlığı değişen çizginin bir eskizi nasıl okunur yaptığını açıklar ve çizgi alıştırmaları uygular.

    Dayanak: Meslek kaynağı: Eissen ve Steur, Sketching: Drawing Techniques for Product Designers (2007)

  2. M02-D02Kutudan nesneyeProgramda

    Bir ürünü kutu, silindir ve küre gibi temel biçimlerden türetmeyi gösterir ve bir gündelik nesneyi bu yolla çizer.

    Dayanak: Meslek kaynağı: Olofsson ve Sjölén (2005); Eissen ve Steur (2007)

  3. M02-D03PerspektifProgramda

    Bir, iki ve üç kaçış noktalı perspektifi ve göz yüksekliğinin bir ürünü nasıl gösterdiğini açıklar.

    Dayanak: Meslek kaynağı: Eissen ve Steur (2007)

  4. M02-D04Elips ve silindirProgramda

    Perspektifte elipsin nasıl kurulduğunu ve fincan, şişe, düğme gibi dönel ürünlerin çiziminde yapılan yaygın hataları gösterir.

    Dayanak: Meslek kaynağı: Eissen ve Steur (2007)

  5. M02-D05Işık, gölge ve yansımaProgramda

    Işık yönüne göre gölge ve öz gölgenin nasıl kurulduğunu ve parlak yüzeyde yansımanın biçimi nasıl anlattığını açıklar.

    Dayanak: Meslek kaynağı: Eissen ve Steur (2007); Pipes, Drawing for Designers (2007)

  6. M02-D06Malzemeyi göstermekProgramda

    Ahşap, metal, plastik, cam ve sırlı seramiğin eskizde nasıl ayırt edildiğini gösterir ve Sırlı Avlu'nun bir ürününü malzemesiyle çizer.

    Dayanak: Meslek kaynağı: Pipes (2007)

  7. M02-D07İnsanla birlikte çizmekProgramda

    Ürünü onu tutan el ve kullanan bedenle birlikte çizmeyi, ölçeği insan üzerinden göstermeyi ve farklı yaş, beden ve ten tonundaki kullanıcıları çizmeyi öğretir.

    Dayanak: Meslek kaynağı: Pipes (2007); antropometrik ölçek için Ürün Ergonomisi akademisi (kaynak yazımda seçilir)

Bu sayfa hakkında ne düşünüyorsun?