İçeriğe geç

Bölüm VII · Klinik alanlar · Modül 59

Otizm spektrumu

9 ders programda

Otistik çocuğun oyunu uzun süre bir eksiklik listesi olarak tarif edildi; nöroçeşitlilik yaklaşımı bu dili sorguluyor. Bu modül otistik oyunu kendi özellikleriyle tanır ve gelişimsel, davranışçı ve ilişkisel yaklaşımları kanıtlarıyla yan yana koyar. Otistik yetişkinlerin görüşleri, ailelerin dil ve kültür farkı ve hizmete erişim eşitsizliği her derste hesaba katılır.

Uzman izi. Psikolog, psikolojik danışman, çocuk gelişimci, sosyal hizmet uzmanı ve bu alanda eğitim alanlar için: oyun odası ve temel beceriler, değerlendirme, büyük ekoller, teknikler, klinik alanlar, etik, süpervizyon ve vaka atölyesi. Denetimli eğitimin yerini tutmaz.

Bu modülün sonunda

  • Otistik çocuğun oyununu eksiklik dili kullanmadan betimler.
  • DIR/Floortime, JASPER, bütünleştirilmiş oyun grupları ve ebeveyn aracılı müdahaleleri karşılaştırır.
  • ABA tartışmasındaki başlıca görüşleri ve kaygıları tarafsız biçimde aktarır.
  • Otizmde oyun temelli yaklaşımların kanıt düzeyini yöntem farklarıyla birlikte tartar.

Dersler

  1. M59-D01Otizm ve oyun: farklılık mı eksiklik miProgramda

    Otistik oyunu eksiklik dili ile nöroçeşitlilik dili ile iki ayrı biçimde betimler ve terapi hedefinin bu iki çerçevede nasıl değiştiğini karşılaştırır.

  2. M59-D02Otistik çocuğun oyunuProgramda

    Tekrar, sıralama, dizme ve duyusal ilgi içeren oyunu gözlemleyerek çocuğun ilgisini ve iletişim girişimlerini belirleyen bir oyun gözlem notu yazar.

  3. M59-D03DIR/FloortimeProgramda

    Greenspan ve Wieder'in DIR/Floortime yaklaşımının çocuğun liderliğini izleyerek iletişim döngülerini genişletme ilkesini açıklar ve bu yaklaşıma ilişkin kanıtın sınırını belirtir.

  4. M59-D04JASPER ve ortak dikkatProgramda

    JASPER'in ortak dikkat, sembolik oyun ve etkileşimi hedefleyen yapısını açıklar ve ortak dikkat girişimlerini bir oyun dizisinde tanımlar.

  5. M59-D05Bütünleştirilmiş oyun grupları (Wolfberg)Programda

    Wolfberg'in bütünleştirilmiş oyun gruplarında otistik çocukla akranlarının rehberli katılımla nasıl birlikte oynadığını açıklar ve bir okulda böyle bir grubun kurulma koşullarını listeler.

  6. M59-D06Ebeveyn aracılı müdahalelerProgramda

    PACT gibi ebeveyn aracılı iletişim müdahalelerinin mantığını açıklar ve ebeveyn–çocuk etkileşimindeki değişimin çocuğa nasıl yansıdığına dair kanıtı tartar.

  7. M59-D07ABA tartışması ve oyunProgramda

    Uygulamalı davranış analizine (applied behavior analysis, ABA) yöneltilen otistik topluluk eleştirilerini ve savunucuların yanıtlarını aktarır ve doğal ortamda gelişimsel-davranışçı yaklaşımların bu tartışmadaki yerini açıklar.

  8. M59-D08CCPT ve otizmProgramda

    Çocuk-merkezli oyun terapisinin otistik çocuklarla kullanımına ilişkin sınırlı çalışmaları değerlendirir ve hangi uyarlamaların önerildiğini açıklar.

  9. M59-D09KanıtProgramda

    Otizmde oyun temelli müdahalelerin kanıtını örneklem, ölçüt ve hedef farklılıklarıyla tartar ve bir aileye hangi yaklaşımın hangi hedefe yönelik olduğunu açıklayan bir özet yazar.

Bu sayfa hakkında ne düşünüyorsun?