İçeriğe geç

Bölüm V · Yaklaşımlar II: yönlendirici ve bütünleştirici · Modül 39

Preskriptif, ekosistemik ve bütünleştirici yaklaşım

7 ders programda

Tek bir ekolün her çocuğa uyduğu varsayımı alanda giderek terk ediliyor: Schaefer'in preskriptif yaklaşımı yöntemi soruna göre seçer, O'Connor'ın ekosistemik modeli çocuğu içinde yaşadığı sistemlerle birlikte ele alır, Gil ve Drewes bütünleştirici çalışmayı tanımlar. Bu modül teknik seçiminin ölçütlerini, ilkesiz eklektizm tuzağını ve kanıta dayalı uygulamanın üç ayağını işler. Ailenin değerleri, kaynakları ve kültürü seçimin kenar notu değil, ayaklarından biri olarak ele alınır.

Uzman izi. Psikolog, psikolojik danışman, çocuk gelişimci, sosyal hizmet uzmanı ve bu alanda eğitim alanlar için: oyun odası ve temel beceriler, değerlendirme, büyük ekoller, teknikler, klinik alanlar, etik, süpervizyon ve vaka atölyesi. Denetimli eğitimin yerini tutmaz.

Bu modülün sonunda

  • Preskriptif, ekosistemik ve bütünleştirici yaklaşımları temel varsayımları açısından karşılaştırır.
  • Gelişim, sorun, aile ve kanıtı gözeten bir teknik seçim gerekçesi yazar.
  • Bütünleştirici bir plan ile gerekçesiz eklektizmi ayırt eder.
  • Kanıta dayalı uygulamanın üç ayağını bir vaka kararına uygular.

Dersler

  1. M39-D01Preskriptif oyun terapisiProgramda

    Schaefer'in preskriptif oyun terapisinin "hangi sorun için hangi yöntem" sorusunu nasıl kurduğunu açıklar ve bir sorun için yöntem seçerken hangi bilgilere bakıldığını sıralar.

  2. M39-D02Ekosistemik oyun terapisiProgramda

    O'Connor'ın ekosistemik oyun terapisinde çocuğun aile, okul, kültür ve hizmet sistemleriyle birlikte ele alınışını açıklar ve bir vaka için ekosistem haritası çizer.

  3. M39-D03Bütünleştirici oyun terapisiProgramda

    Gil ve Drewes'in bütünleştirici oyun terapisi anlayışını açıklar ve farklı ekollerden gelen tekniklerin ortak bir formülasyon altında nasıl birleştirildiğini bir örnekle gösterir.

  4. M39-D04Teknik seçimi: karar ağacıProgramda

    Çocuğun gelişim düzeyi, sunulan sorun, ailenin katılımı ve mevcut kanıtı sırayla soran bir karar ağacı kurar ve bunu bir vakaya uygulayarak seçimini gerekçelendirir.

  5. M39-D05Eklektizm tuzağıProgramda

    Formülasyona dayanmayan teknik toplamanın risklerini açıklar ve bir tedavi planında gerekçesi yazılmamış teknikleri işaretler.

  6. M39-D06Kanıta dayalı uygulama ile oyun terapisiProgramda

    Kanıta dayalı uygulamanın (evidence-based practice, EBP) en iyi araştırma kanıtı, klinik uzmanlık ve danışan ile aile tercihi ayaklarını tanımlar ve üçünü bir oyun terapisi kararında birlikte tartar.

  7. M39-D07Ortak öğeler yaklaşımıProgramda

    Chorpita ve çalışma arkadaşlarının ortak öğeler (common elements) ve modüler tedavi yaklaşımını açıklar ve etkili programlarda tekrar eden öğelerin oyunla nasıl uygulanabileceğini örnekler.

Bu sayfa hakkında ne düşünüyorsun?