Kurumlar düzenleyicilerle, belediyelerle ve meslek örgütleriyle ilişki kurar ve kendilerini etkileyen kurallar hakkında görüş bildirir; bu ilişki şeffaf olduğunda meşrudur, gizli olduğunda güveni ve hukuku zedeler. Bu modül kamu kurumlarıyla ilişkiyi, savunuculuğu, sektör derneklerini, şeffaflığı ve etik çizgiyi anlatır.
Bu modülün sonunda
- Kendi kurumunu etkileyen kamu kurumlarını ve bunlarla ilişkinin amacını ve kanalını gösteren bir harita çıkarır.
- Bir savunuculuk faaliyetinin şeffaflık ve etik bakımından sınırını değerlendirir.
Dersler
- M09-D01Kamu kurumlarıyla ilişkiProgramda
Düzenleyicilerle, yerel yönetimlerle ve bakanlıklarla düzenli, kayıtlı ve kurallara uygun ilişki kurmayı gösterir.
Dayanak: Meslek pratiği: kamu ilişkileri (kaynak yazımda seçilir)
- M09-D02SavunuculukProgramda
Kurumun etkilendiği bir düzenleme hakkında veriye dayalı görüş bildirmeyi ve kamu görüşüne açılan taslaklara katılmayı gösterir.
Dayanak: Meslek pratiği: politika savunuculuğu (kaynak yazımda seçilir)
- M09-D03Sektör dernekleriProgramda
Meslek ve sektör örgütleri aracılığıyla ortak görüş bildirmeyi ve dernek toplantılarında rakiplerle fiyat ve pazar bilgisi konuşmamayı gösterir; rekabet kuralı için Rekabet Hukuku Uyumu akademisini gösterir.
Dayanak: Meslek pratiği: dernek toplantısında rekabet uyumu (kaynak yazımda seçilir)
- M09-D04ŞeffaflıkProgramda
Kurumun kimlerle, hangi konuda görüştüğünü ve hangi görüşü savunduğunu açık tutmasını ve gizli etkinin güvene bedelini tartışır.
Dayanak: Meslek pratiği: savunuculukta şeffaflık (kaynak yazımda seçilir)
- M09-D05Etik çizgiProgramda
Kamu görevlisine hediye ve menfaat sunmanın sınırını ve bu konuda kurum politikasının gerekliliğini gösterir; ayrıntı için Etik ve Uyum akademisini gösterir.
Dayanak: Meslek pratiği: kamu görevlisiyle ilişkide etik (kaynak yazımda seçilir)
- M09-D06Toplulukla ilişkiProgramda
Fabrikanın ya da tesisin bulunduğu mahalleyle ve yerel paydaşlarla düzenli ilişkiyi ve yerel bir sorunu büyümeden çözmeyi gösterir.
Dayanak: Meslek pratiği: toplulukla ilişki (kaynak yazımda seçilir)