Grup artık sık sık ekranda toplanıyor; Türkiye'de grup kültürünün kendi kuralları var. Bu modül çevrimiçi grubun neyi değiştirdiğini ve aksiyon yöntemlerinin ekranda nasıl sınırlandığını, Türkiye'de ilişkisel benlik, hiyerarşi, utanç ve aile mahremiyetinin grupta nasıl çalıştığını işler.
Bu modülün sonunda
- Çevrimiçi grubun yüz yüze gruptan farklarını ve ekranda aksiyon yöntemlerinin sınırını açıklar.
- İlişkisel benlik ve hiyerarşinin Türkiye'de grup davranışını nasıl etkileyebileceğini değerlendirir.
- Utanç, mahremiyet ve aile sırrının grupta açıldığı anı karşılamanın yollarını sıralar.
Dersler
- M13-D01Çevrimiçi grupGüvenlik notuProgramda
Çevrimiçi grubun yüz yüze gruptan farklarını (beden, çerçeve, gizlilik, kriz) açıklar ve aksiyon yöntemlerinin ekranda hangi biçimde ve hangi sınırla uygulanabileceğini değerlendirir.
Kaynak: Weinberg ve Rolnick, 2019 · Bernard ve ark., 2008
- M13-D02Türkiye'de grup kültürüProgramda
Kağıtçıbaşı'nın ilişkisel benlik ve aile modelleri çerçevesinden Türkiye'de grup davranışını (yaşa ve konuma saygı, yüz kaybı, kolaylaştırıcıya hoca muamelesi) değerlendirir ve kültürü kalıp yargıya dönüştürmeden okur.
Kaynak: Kağıtçıbaşı, 2007 · Yalom ve Leszcz, 2020
Kardeş akademide: Sistemik Aile Terapisi Akademisi, Modül 15: Türkiye'de aile ve aile terapisi
- M13-D03Utanç, mahremiyet ve aile sırrıProgramda
Utancın, aile mahremiyetinin ve aile sırrının grupta açıldığı anı tanır ve açılmayı ne zorlayan ne bastıran bir kolaylaştırıcı tutumunun adımlarını yazar.
Kaynak: Kağıtçıbaşı, 2007 · Bernard ve ark., 2008 · Yalom ve Leszcz, 2020
Önce Aile Dizimi Akademisi’nde: Aile Sırları, Mahremiyet ve Sessizlik · Grup ortamında gizlilik