İçeriğe geç

Bölüm II · Sistem: sembol, merkezler ve dinamikler · Modül 9

Sağlık düzeyleri

7 ders programda

Aynı tipten iki insan birbirine hiç benzemeyebilir; Riso ve Hudson bu farkı dokuz basamaklı bir sağlık düzeyleri ölçeğiyle anlatır. Düzeyler tipin özgürce ve esnek işlediği hâlden kaskatı ve yıkıcı işlediği hâle uzanır. Bu modül düzeylerin mantığını, kişilik bozukluklarıyla ilişkisini ve bu kuramın bir yargı aracına dönüşmeden nasıl kullanılacağını anlatır.

Sistem. Sembol, merkezler, tutkular, kanatlar, çizgiler ve alt tipler kendi mantığıyla. Her derste bir öğenin hangi okuldan geldiği söylenir; kanat, çizgi ve alt tip gibi ikincil öğelerin yanında araştırmanın bulgusu da durur.

Bu modülün sonunda

  • Dokuz sağlık düzeyini sağlıklı, ortalama ve sağlıksız bantlara ayırır.
  • Tutkunun düzeyler boyunca nasıl yoğunlaştığını bir tip üzerinde gösterir.
  • Sağlıksız düzeylerin kişilik bozukluklarıyla benzerliğini ve aralarındaki farkı söyler.
  • Düzey kavramını başkasını yargılamak için değil kendi yönünü görmek için kullanır.

Dersler

  1. M09-D01Dokuz düzey, üç bantProgramda

    Riso-Hudson'un dokuz sağlık düzeyini sağlıklı, ortalama ve sağlıksız bantlara ayırır ve her bandın genel tarifini kendi cümlesiyle verir.

  2. M09-D02Tutkunun yoğunlaşmasıProgramda

    Bir tipin tutkusunun düzeyler boyunca hafif bir eğilimden belirleyici bir kalıba nasıl dönüştüğünü kuramın diliyle gösterir.

  3. M09-D03Uyarı işareti ve kırmızı bayrakProgramda

    Riso-Hudson'un bir tipin ortalama düzeylere ve sağlıksız düzeylere kaydığını gösteren işaretleri nasıl tarif ettiğini açıklar.

  4. M09-D04Düzeyler ve kişilik bozukluklarıProgramda

    Sağlıksız düzeylerin tarifinin bazı kişilik bozukluklarına benzemesinin ne anlama geldiğini ve bir Enneagram tipinin neden bir tanı olmadığını açıklar.

  5. M09-D05Aynı tip, farklı düzeyProgramda

    Aynı tipten iki kişinin düzey farkı yüzünden neden birbirine benzemediğini ve bunun tip tariflerini okurken neyi değiştirdiğini gösterir.

  6. M09-D06Düzeyler ölçülebilir miProgramda

    Sağlık düzeylerini ölçmeye yönelik girişimleri ve bu kavramın araştırmada ne ölçüde sınandığını kanıt etiketiyle söyler.

  7. M09-D07Düzeyi yargı yapmamakProgramda

    Bir başkasının «düşük düzeyde» olduğunu söylemenin neden bir etik sorun olduğunu ve düzey kavramının kendine nasıl uygulanacağını açıklar.

Bu sayfa hakkında ne düşünüyorsun?