İçeriğe geç

YKS Türk Dili ve Edebiyatı · Divan Edebiyatı · EDB-E08-L03

Kaside

AYTher yıl mutlaka soru çıkan konu· 8 bölüm

1Kanca

Feriha, okulunun kuruluş yıl dönümünde emekliye ayrılan müdür için okunan uzun konuşmayı dinledi. Ertesi hafta edebiyat dersinde kasidenin övgüyle anıldığını duyunca defterine «dalkavukluk şiiri» yazdı. Öğretmeni ondan o konuşmayı hatırladığı sırayla anlatmasını istedi. Feriha anlatırken kendisi şaşırdı: konuşma müdürle açılmamıştı. Önce bahçedeki çınarlardan ve serin bir eylül sabahından söz edilmiş, sonra «bu bahçeyi otuz yıl sulayan bir el var» cümlesiyle söz müdüre dönmüştü. Övgünün ardından konuşmacı, metni kendisinin yazdığını söyleyip biraz övünmüş; en sonda da müdüre uzun ve sağlıklı bir ömür dilemişti. Feriha'nın tek parça sandığı metin, beş ayrı işi sırayla yapıyordu.

2Hedefler

  • Bir kasidenin nesib, girizgâh, methiye, fahriye ve dua bölümlerini işlevleriyle sıralarsın.
  • Ders için kurulmuş bir beytin kasidenin hangi bölümüne ait olduğunu gerekçesiyle belirlersin.
  • Tevhid, münacat, nât, methiye ve hicviyeyi konusuna bakarak; bahariye ve şitaiyeyi nesibine bakarak adlandırırsın.
  • Gazel ile kasideyi uzunluk, konu, bölüm ve mahlasın yeri ölçütleriyle ayırırsın.

3Konu anlatımı

Bir amaca yürüyen şiir

Gazelde beyitler birbirinden bağımsız durabiliyordu; beş beyitlik bir şiirde okur her beyte ayrı ayrı dönebilir. Kaside aynı beyit birimini ve aynı kafiye düzenini çok daha uzun bir yola taşır: ders kitaplarının verdiği alt sınır 33, üst sınır 99 beyittir. Bu uzunlukta beyitleri rastgele dizmek okuru yolda bırakır; şiir bir sıraya, bir iskelete ihtiyaç duyar. Ders kitaplarında kaside adının Arapça «kasd» kökünden geldiği, «amaçlamak, yönelmek» anlamı taşıdığı belirtilir; şeklin Arap şiirinden İran şiirine, oradan Türk şiirine geçtiği de aynı kitaplarda anlatılır.

Ad, şeklin nasıl çalıştığını da özetler. Kaside bir amaca doğru yürür: Allah'ı anmak, peygamberi övmek, bir devlet büyüğünü övmek ya da birini yermek. Şair bu amaca doğrudan atlamaz; okuru bir girişten geçirir, sonra bir köprüyle asıl konuya taşır, en sonda sözünü bağlar. Feriha'nın dinlediği konuşmanın beş adımı, bu yolculuğun gündelik bir benzeriydi.

Kafiye düzeni gazeldekiyle aynıdır. Şiir, ilk beytin iki dizesini aynı sesle bitirerek açılır; sonraki beyitlerde o ses yalnız ikinci dizede döner: aa ba ca da … Otuz üç beyit boyunca aynı kafiye ve redifi sürdürmek, şairden geniş bir sözcük birikimi ister.

Beş bölüm, beş iş

Ders kitapları kasidenin bölümlerini şöyle sıralar:

SıraBölümİşlevi
1Nesib (teşbib)Giriş. Çoğunlukla bir doğa ya da mevsim betimi: bahar, kış, bayram sabahı
2GirizgâhGirişten övülen kişiye ya da asıl konuya geçiren beyit
3MethiyeAsıl övgü; kasidenin en uzun bölümü olabilir
4FahriyeŞairin kendini, sözünü, şiirini övmesi
5DuaÖvülen için iyi dilek; kaside bu bölümle kapanır

Bazı kasidelerde araya bir gazel bölümü girer; buna tegazzül denir. Her kasidede bulunmaz, bu yüzden beş temel bölümün sırasına dahil edilmez.

Bir kasideyi parça parça okumak

Gerçek bir kasideden alıntı yapmak yerine, bölümleri göstermek için bu ders için kurulmuş, hiçbir şaire ait olmayan altı beyite bakalım. Beyitler yapıyı göstermek için yazıldı; ölçüleri gözetilmedi.

1 Kış gitti; bağ, baştan başa bir gülistandır
Dallarda çiçek, derede ses; sevinçli bir zamandır
2 Dere buzunu çözdü, dallara su yürüdü
Her tomurcuk, uykusundan uyanan küçük bir candır
3 Bu güzelliği yalnız mevsime yorma, ey gönül
Asıl bahar, şehre adaletle gelen o sultandır
4 Onun kapısında doyar yoksul da garip de
Kapısı, yorgun yolcuya gece açılan bir handır
5 Bu övgüyü dizen dil de az bulunur bu çağda
Benim sözüm, bu bahçede dilden dile gezen destandır
6 Gül açtıkça ömrü uzasın, kapısı kapanmasın
Bu dileği kabul etmek, Rabbimden bir ihsandır

Bölümler. Birinci ve ikinci beyit baharı anlatır: nesib. Üçüncü beyit, baharın asıl kaynağının sultan olduğunu söyleyerek sözü övülene çevirir: girizgâh. Dördüncü beyit sultanın cömertliğini anlatır: methiye. Beşinci beyitte şair kendi sözünü över: fahriye. Altıncı beyit sultana uzun ömür diler: dua. Gerçek bir kasidede nesib ve methiye onlarca beyite yayılır; girizgâh ise çoğu zaman bir iki beyitle yetinir.

Kafiye ve redif. Şiir Bilgisi modülündeki yöntemle sondan başlayalım. İlk beytin dize sonları «gülistandır» ve «zamandır». En sondaki «-dır» iki sözcükte de bildirme ekidir, görevi aynıdır; redif olarak ayrılır. Geriye «gülistan» ile «zaman» kalır: «n» ortak, «a» ortak, ardından «t» ile «m» ayrılır. Kafiye «an»dır, iki sesten oluştuğu için tamdır. Sonraki beyitlerin ikinci dizeleri aynı düzeni sürdürür: «can-dır», «sultan-dır», «han-dır», «destan-dır», «ihsan-dır». Birinci dizeler serbest kalır. Harflerle gösterirsek her beytin ikinci dizesi a harfini alır, ilk dizeler b'den f'ye yeni harflerle yazılır.

İlk beyit, son beyit, en güzel beyit

Gazelde gördüğün adlar kasidede de kullanılır: ilk beyte matla, son beyte makta denir. Ders kitaplarında kasidenin en güzel beytine beytü'l-kasîd adı verilir. Yukarıdaki örnekte matla birinci beyit, makta altıncı beyittir.

Mahlasın yeri iki şekli ayıran işaretlerden biridir. Gazelde şair mahlasını çoğunlukla makta beytinde söyler. Kasidede ise mahlas çoğunlukla fahriye ya da dua bölümünde geçer; şair kendinden söz ettiği yerde adını da anar. Bazı ders kitapları mahlasın geçtiği beyte taç beyit der. Bu yüzden bir kasidede mahlası yalnız son beyitte aramak yanıltır.

Konusuna göre adlar

Kaside bir şekildir; konusuna göre ayrıca ad alır:

AdKonu
TevhidAllah'ın birliği ve yüceliği
MünacatAllah'a yalvarış, yakarış
NâtHz. Muhammed'in övülmesi
MethiyePadişah, sadrazam gibi devlet büyüklerinin övülmesi
HicviyeBir kişiyi ya da durumu yerme

«Methiye» sözcüğü iki yerde karşına çıkar: bir devlet büyüğünü öven kasidenin türünü bildirir, aynı zamanda her kasidenin övgü bölümünün adıdır. Bir soru «methiye» dediğinde türden mi, bölümden mi söz ettiğine bak.

Hicviye, Feriha'nın yargısını sınar. Aynı şekille övgü yazıldığı gibi yergi de yazılabilir; şeklin kendisi bir tutumu değil, bir kalıbı adlandırır. 17. yüzyılda Nef'i, ders kitaplarında hem kasideleri hem hicivleriyle anılır; şairin ayrıntısı o yüzyılın dersinde açılacak. Ölen birinin ardından yazılan şiire mersiye denir; bu ad da şekli değil konuyu bildirir. Baki'nin Kanuni için yazdığı mersiye ders kitaplarında kaside değil, bentlerden oluşan terkib-i bend şekliyle örneklenir.

Methiyeyi yalnız kişisel bir yaltaklanma diye okumak da eksik kalır. Ders kitapları, şairin kasidesini bir büyüğe sunduğunu ve karşılığında caize adı verilen bir ödül aldığını anlatır. Övgü, dönemin saray çevresinde şairle hami arasındaki ilişkinin yerleşik diliydi.

Nesibine göre adlar

Bazı kasideler, giriş bölümünde anlattığı konuya göre de adlandırılır. Nesibinde baharı anlatan kasideye bahariye, kışı anlatana şitaiye, bayramı anlatana ıydiye denir. Bu ad, konusuna göre verilen addan bağımsızdır: yukarıdaki altı beyit hem bahariyedir (nesib baharı anlatır) hem methiyedir (bir sultanı över). Kasideler redifiyle de anılabilir; ders kitaplarında en sık verilen örnek, «su» redifiyle yazıldığı için Su Kasidesi adıyla bilinen Fuzuli nâtıdır.

Divan'ın dinî kasidesi, tekkenin dinî şiiri

Ders kitapları divanların çoğunlukla tevhid, münacat ve nâtla açıldığını belirtir. Halk edebiyatı modülünde, «Dinî-tasavvufi halk edebiyatı» başlıklı derste, tekkede söylenen ilahiyi ve iki gelenekte de adı geçen nâtı görmüştün. Konu ortaktır, şekil ve dil ayrılır: Divan şairi Allah'ı ya da peygamberi aruzla, beyitlerle, Arapça ve Farsça sözcüklerin yoğun olduğu bir dille, çoğunlukla kaside şekliyle över; tekke şairi aynı konuyu hece ölçüsüne, dörtlük birimine ve gündelik Türkçeye yakın bir söyleyişe taşır. Bir soruda «nât» adını görünce şekil hakkında karar verme; birime, ölçüye ve uzunluğa bak.

Gazel ile kaside

Gazel dersinde gazelin kendi terimleri ayrıntısıyla işlendi. Burada iki şekli karşılaştırmak için gereken ölçütleri bir araya topluyoruz:

ÖlçütGazelKaside
Uzunluk5–15 beyit33–99 beyit
KonuAşk, şarap, sevgilinin güzelliğiDin, övgü, yergi
BölümlerMatla, makta, beytül-gazelNesib, girizgâh, methiye, fahriye, dua; matla, makta, beytü'l-kasîd
Mahlasın yeriÇoğunlukla makta beytiÇoğunlukla fahriye ya da dua bölümü
Kafiyelerin dizilişiaa ba ca …aa ba ca … (aynı)

Tablonun son satırı en sık kullanılan tuzağı gösterir. Kafiye düzeni iki şekli birbirinden ayırmaz; ayıran ölçütler uzunluk, konu ve kasidenin bölümleridir. Kasidenin içinde aşk beyitleri görürsen tegazzülü düşün: kırk beyitlik bir şiirin ortasındaki birkaç aşk beyti onu gazele çevirmez.

Kaside, konusuna ulaşmak için onlarca beyitlik bir yol yürür. Sonraki derste ölçek tersine dönüyor: düşünceyi dört dizeye sığdıran iki şekil, felsefi konularıyla anılan rubai ve ders kitaplarında Türklere özgü sayılan tuyuğ. Dize sayıları aynı olan bu iki şekli birbirinden neyin ayırdığı, o dersin sorusu.

4Çözümlü örnekler

Örnek 1 — Söz kime dönüyor?

Soru: Ders için kurulmuş bu beyit, bir kasidede kış betiminin hemen ardından geliyor. Hangi bölüme aittir?

Kar yağdı sanma bu beyazlık, gökten inen bir lütuftur
O lütfu yeryüzüne taşıyan, kapısı açık vezirdir
  • A) Nesib
  • B) Methiye
  • C) Fahriye
  • D) Girizgâh
  • E) Dua

Çözüm: İlk dize hâlâ kışın imgesini, karı kullanıyor; ikinci dize ise o beyazlığı bir vezire bağlayarak sözü övülene çeviriyor. Betimden övgüye geçiren beyit girizgâhtır. Nesib yalnız betimde kalırdı; methiye vezirin erdemlerini sayardı; fahriye şairin kendisinden, dua vezirin geleceğinden söz ederdi. Cevap: D.

Örnek 2 — Uzun bir şiirde aşk beyitleri

Soru: Ferruh bir divanda, aa ba ca düzeniyle kafiyelenmiş kırk iki beyitlik bir şiir okuyor. Şiir baharla açılıyor, sonra bir sadrazamı uzun uzun övüyor, arada sevgiliden söz eden birkaç beyit taşıyor ve sadrazama dua ederek bitiyor. Ferruh aşk beyitlerine bakıp şiire gazel diyor. En doğru değerlendirme hangisidir?

  • A) Aşk beyitleri bulunduğu için şiir gazeldir.
  • B) Şiir kasidedir; uzunluk, bölümler ve dua bunu gösterir, aradaki aşk beyitleri tegazzül olabilir.
  • C) Matlaın sesi her beytin ikinci dizesinde döndüğü için şiir yalnız gazel olabilir.
  • D) Şiir mesnevidir, çünkü uzundur.
  • E) Şiir hicviyedir, çünkü sadrazamdan söz eder.

Çözüm: Kırk iki beyit gazelin sınırını aşar ve kasidenin aralığına girer. Bahar girişi nesibi, sadrazam övgüsü methiyeyi, kapanış duayı gösterir. Kafiye düzeni gazelle ortaktır, ayırıcı değildir; mesnevi aa bb cc ile kafiyelenir. Bir devlet büyüğünü öven şiir yergi sayılmaz. Cevap: B.

Örnek 3 — İki ölçütle iki ad

Soru: Bir kasidenin nesibi bayram sabahını, kalan bölümleri ise bir padişahı övmeyi işliyor. Bu kasideye nesibine ve konusuna göre verilecek adlar hangi seçenekte sırasıyla doğru verilmiştir?

  • A) Bahariye, nât
  • B) Şitaiye, methiye
  • C) Iydiye, methiye
  • D) Iydiye, münacat
  • E) Bahariye, hicviye

Çözüm: Nesibe göre ad giriş bölümünün konusundan gelir: bayram anlatıldığı için ıydiye. Konuya göre ad bütün şiirin amacından gelir: padişah övgüsü methiyedir. Bahariye baharı, şitaiye kışı anlatır; nât peygamberi över, münacat Allah'a yakarır, hicviye yerer. Cevap: C.

Örnek 4 — Matlaın sesleri

Soru: Aşağıdaki matlayı bu ders için yazdık. Hangi parça redif, hangi sesler kafiyedir?

Yeşerdi bağ, açtı çiçek, geldi bahar yeniden
Dallar kızardı, gün gördü yüzü al nar yeniden
  • A) Redif «yeniden», kafiye «ar»; tam kafiye
  • B) Redif yoktur, kafiye «ar yeniden»; zengin kafiye
  • C) Redif «ar yeniden», kafiye yoktur
  • D) Redif «yeniden», kafiye «r»; yarım kafiye
  • E) Redif «den», kafiye «yeni»; zengin kafiye

Çözüm: Sondan başlayalım. «Yeniden» iki dizede de aynı anlamla, aynı görevle tekrar eden bir sözcüktür; redif olarak ayrılır. Geriye «bahar» ile «nar» kalır: «r» ortak, «a» ortak, ardından «h» ile «n» ayrılır. Kafiye «ar»dır; iki ses olduğu için tamdır. D yalnız bir sesi sayıp «a»yı atlar; B ve C redifi kafiyeye karıştırır. Cevap: A.

5Tuzaklar

  • Kasideyi baştan sona övgü sanmak. Övgü methiye bölümündedir; ondan önce nesib ve girizgâh, sonra fahriye ve dua gelir.
  • «Methiye»yi tek anlamda okumak. Hem devlet büyüğünü öven kaside türünün hem her kasidedeki övgü bölümünün adıdır.
  • Gazel ile kasideyi kafiye düzeniyle ayırmaya çalışmak. İkisi aa ba ca düzenini paylaşır; ayırıcı olan uzunluk, konu ve bölümlerdir.
  • Mahlası yalnız son beyitte aramak. Kasidede mahlas çoğunlukla fahriye ya da dua bölümünde geçer.
  • Nesibe göre adı konuya göre adla karıştırmak. Bahariye girişin konusunu, methiye ya da nât şiirin amacını bildirir; bir kaside iki adı birlikte taşıyabilir.
  • Nât adını görüp şekli kaside saymak. Nât konuyu bildirir; tekkede heceli dörtlüklerle yazılmış nât da vardır.

6Tekrar kartı

  • Kaside: beyitle, aruzla, 33–99 beyit; kafiye düzeni gazelle aynı (aa ba ca …). Ad «kasd» (amaç) kökünden.
  • Bölüm sırası: nesib (teşbib, doğa betimi) → girizgâh (geçiş beyti) → methiye (övgü) → fahriye (şairin kendini övmesi) → dua (kapanış).
  • Tegazzül: bazı kasidelerde araya giren gazel bölümü; her kasidede bulunmaz.
  • İlk beyit matla, son beyit makta, en güzel beyit beytü'l-kasîd; mahlas çoğunlukla fahriye ya da dua bölümünde.
  • Konuya göre: tevhid (Allah'ın birliği), münacat (yakarış), nât (peygamber övgüsü), methiye (devlet büyüğü), hicviye (yergi).
  • Nesibe göre: bahariye (bahar), şitaiye (kış), ıydiye (bayram).
  • Dinî konu iki gelenekte ortak: Divan şairi aruzlu kasideyle, tekke şairi heceli dörtlükle ve yalın bir dille yazar. Kasideyle anılan 17. yüzyıl şairi Nef'i.

7Alıştırma

  1. Soru 1 · Kolay

    Kasidede şairin kendi sözünü ve şiirini övdüğü bölümün adı nedir?

    1. A)Nesib
    2. B)Girizgâh
    3. C)Fahriye
    4. D)Dua
    5. E)Methiye
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: C. Şairin kendinden ve sözünün değerinden söz ettiği bölüme fahriye adı verilir.

  2. Soru 2 · Kolay

    Divan şiirinde Hz. Muhammed'i öven kasidelere hangi ad verilir?

    1. A)Münacat
    2. B)Tevhid
    3. C)Hicviye
    4. D)Nât
    5. E)Şitaiye
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: D. Hz. Muhammed'i öven kasideye nât denir; tevhid ve münacat doğrudan Allah'a yönelir.

  3. Soru 3 · Kolay

    Kasidenin beyitleri kafiye bakımından nasıl dizilir?

    1. A)aa bb cc dd biçiminde
    2. B)aaxa biçiminde
    3. C)abab cdcd biçiminde
    4. D)Her beyit serbest bırakılarak
    5. E)aa ba ca da biçiminde
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: E. İlk beytin iki dizesi kafiyelenir, sonraki her beytin ikinci dizesi o sesi sürdürür.

  4. Soru 4 · Kolay

    Kasidenin girişinde çoğunlukla bir mevsim ya da doğa betimiyle kurulan bölüm hangisidir?

    1. A)Nesib
    2. B)Fahriye
    3. C)Dua
    4. D)Tegazzül
    5. E)Methiye
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: A. Teşbib adıyla da bilinen nesib, kasideyi bahar ya da kış gibi bir betimle açar.

  5. Soru 5 · Orta

    Ders için kurulmuş beyit: «Bu bayram sevinci yalnız takvimden gelmez / Şehre sevinci getiren, eli cömert beyimizdir». Beyit, bayram betiminden hemen sonra geliyorsa kasidenin hangi parçasıdır?

    1. A)Dua
    2. B)Girizgâh
    3. C)Fahriye
    4. D)Nesib
    5. E)Tegazzül
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: B. Beyit bayram imgesini övülen beye bağlayarak betimden övgüye geçişi sağlar.

  6. Soru 6 · Orta

    Şairin Allah'a yalvardığı, günahlarının bağışlanmasını dilediği kaside hangisidir?

    1. A)Tevhid
    2. B)Nât
    3. C)Münacat
    4. D)Methiye
    5. E)Hicviye
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: C. Yakarış ve bağışlanma dileği münacatın konusudur; tevhid Allah'ın birliğini anlatır.

  7. Soru 7 · Orta

    Giriş bölümünde karlı dağları, donmuş dereleri ve soğuk geceleri anlatan bir kaside, nesibine bakılarak nasıl adlandırılır?

    1. A)Bahariye
    2. B)Şitaiye
    3. C)Iydiye
    4. D)Hicviye
    5. E)Münacat
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: B. Kış anlatan nesib kasideye şitaiye adını verdirir; bahariye baharı işler.

  8. Soru 8 · Orta

    Gazeli kasideden ayırmaya çalışan bir öğrencinin işine yaramayacak ölçüt hangisidir?

    1. A)Beyit sayısı
    2. B)İşlenen konu
    3. C)Nesib, girizgâh gibi bölümlerin bulunması
    4. D)Kafiyelerin diziliş düzeni
    5. E)Şiirin bir mevsim betimiyle açılması
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: D. İki şekil de aa ba ca düzeniyle kafiyelendiği için bu ölçüt aralarında ayrım yapmaz.

  9. Soru 9 · Orta

    Ders için kurulmuş beyit: «Kalemim bu çağın en keskin kılıcıdır / Sözümün bir benzeri ne doğuda ne batıdadır». Bu beyit kasidenin hangi bölümüne uyar?

    1. A)Methiye
    2. B)Nesib
    3. C)Dua
    4. D)Girizgâh
    5. E)Fahriye
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: E. Şair burada övüleni değil kendi kalemini ve sözünü yüceltiyor; bu fahriyenin işidir.

  10. Soru 10 · Orta

    Lemiha, «methiye» sözcüğünü bir kitapta kaside türü, başka bir kitapta kasidenin bölümü olarak görünce kitaplardan birinin yanıldığını düşünüyor. Hangi açıklama onu düzeltir?

    1. A)Sözcük övgüyü bildirir; devlet büyüğünü öven kaside de, her kasidenin övgü bölümü de bu adı taşır.
    2. B)Methiye yalnız bölüm adıdır, tür adı olarak kullanılamaz.
    3. C)Methiye yalnız gazelde kullanılan bir terimdir.
    4. D)Methiye, yergi bölümünün adıdır.
    5. E)Kitaplardan biri methiyeyi nesible karıştırmıştır.
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: A. Aynı sözcük övgü konusunu anlattığı için hem bir kaside türünü hem övgü bölümünü adlandırır.

  11. Soru 11 · Orta

    Ders için kurulmuş beyit: «Bahar geldikçe ömrünün bağı yeşersin / Kapısından yoksulun eli boş dönmesin». Bu beyit hangi bölümün özelliklerini taşır?

    1. A)Fahriye
    2. B)Girizgâh
    3. C)Nesib
    4. D)Dua
    5. E)Tegazzül
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: D. Beyit övülene uzun ömür ve bereket diliyor; kasideyi kapatan dua bölümünün işi budur.

  12. Soru 12 · Zor

    Bir kasidenin bölümleri işlevleriyle karışık verilmiştir: şairin kendi şiirini övmesi, övülene uzun ömür dilenmesi, baharın betimlenmesi, övülenin cömertliğinin anlatılması, betimden övülene tek beyitle geçilmesi. Bu işlevlerin kasidedeki sırası hangi seçenekte doğru kurulmuştur?

    1. A)Bahar betimi, cömertlik, geçiş beyti, uzun ömür dileği, şairin övünmesi
    2. B)Bahar betimi, geçiş beyti, cömertlik, şairin övünmesi, uzun ömür dileği
    3. C)Geçiş beyti, bahar betimi, cömertlik, uzun ömür dileği, şairin övünmesi
    4. D)Cömertlik, bahar betimi, geçiş beyti, şairin övünmesi, uzun ömür dileği
    5. E)Bahar betimi, geçiş beyti, şairin övünmesi, cömertlik, uzun ömür dileği
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: B. Sıra nesib, girizgâh, methiye, fahriye ve dua biçimindedir; işlevler bu adlara karşılık gelir.

  13. Soru 13 · Zor

    Fürüzan bir divanda kırk bir beyit süren ve matlaının sesini her beytin ikinci dizesinde tekrarlayan bir şiir okuyor; ilk on bir beyit açan gülleri ve bahar yağmurunu anlatıyor, bir beyit sözü bir vezire çeviriyor, şiirin büyük kısmı vezirin cömertliğini işliyor. Şiirin şekli, nesibine göre adı ve konusuna göre adı hangi seçenekte sırasıyla doğrudur?

    1. A)Kaside; bahariye; methiye
    2. B)Gazel; bahariye; methiye
    3. C)Kaside; şitaiye; nât
    4. D)Kaside; bahariye; hicviye
    5. E)Mesnevi; bahariye; methiye
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: A. Uzunluk ve bölümler kasideyi, bahar girişi bahariyeyi, vezir övgüsü methiyeyi gösterir.

  14. Soru 14 · Zor

    Firdevs iki nât buluyor: biri aruzla ve beyitlerle yazılmış, otuz beş beyitlik, Arapça ve Farsça sözcüklerle yüklü bir şiir; öteki ise hece ölçülü dörtlüklerden kurulu, yalın Türkçeli bir tekke şiiri. Hangi değerlendirme doğrudur?

    1. A)Yalnız ilki nâttır, çünkü nât Divan şiirine özgüdür.
    2. B)Yalnız ikincisi nâttır, çünkü nât halk şiirine özgüdür.
    3. C)İkisi de kasidedir, çünkü konuları aynıdır.
    4. D)İlki ilahi, ikincisi kasidedir.
    5. E)İkisi de nâttır; ilki Divan geleneğinde kaside şekliyle, ikincisi dinî-tasavvufi halk şiirinde yazılmıştır.
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: E. Nât adı konuyu bildirir, Divan'da da tekkede de geçer; şiirin geleneğini şekil ile dil belirler.

  15. Soru 15 · Zor

    Levnihal kırk beş beyitlik bir kasidede şairin mahlasını gazelde alıştığı gibi yalnız son beyitte arıyor, bulamayınca kasidenin mahlassız olduğuna karar veriyor. Onun yanılgısını düzelten bilgi hangisidir?

    1. A)Kaside şairleri mahlas kullanmaz.
    2. B)Mahlas kasidenin her zaman ilk beytinde yer alır.
    3. C)Kasidede mahlas çoğunlukla fahriye ya da dua bölümünde geçer; son beyitten önceki beyitlere de bakmak gerekir.
    4. D)Mahlas yalnız nesib bölümünde bulunur.
    5. E)Kasidede mahlas yerine redif kullanılır.
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: C. Şair adını çoğunlukla kendinden söz ettiği fahriyede ya da dua bölümünde anar.

8Ustalık kapısı

5 soru, 5 dakika. 4 ya da 5 doğru yaptıysan sıradaki derse, «Rubai ve tuyuğ» dersine geç. 3 ve altındaysan 3. ve 4. bölümü yeniden oku, sonra kapıyı bir kez daha çöz.

  1. Soru 1 · Orta

    Allah'ın birliğini ve yaratıcılığını anlatan kasideye verilen ad hangisidir?

    1. A)Nât
    2. B)Methiye
    3. C)Hicviye
    4. D)Münacat
    5. E)Tevhid
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: E. Tevhid Allah'ın birliğini işler; münacat ise O'na yakarışı ve dua etmeyi anlatır.

  2. Soru 2 · Orta

    17. yüzyılda kasideleri ve hicivleriyle anılan şair hangisidir?

    1. A)Nef'i
    2. B)Nabi
    3. C)Nedim
    4. D)Şeyh Galip
    5. E)Fuzuli
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: A. Ders kitapları Nef'i'yi kaside ve hiciv alanındaki ustalığıyla öne çıkarır; Nabi hikemî şiirle anılır.

  3. Soru 3 · Zor

    Ders için kurulmuş üç beyit veriliyor. Birincisi: «Yapraklar sarardı, rüzgâr bağda dolaşır / Turnalar göçe durdu, göl kıyısı ıssız». İkincisi: «Kalemi adaleti yazar, kılıcı zulmü keser / Konağı yoksula da yolcuya da açık». Üçüncüsü: «Ömrü her baharda bağlar gibi yeşersin / Devleti, dağlar yerinde durdukça sürsün». Bu beyitler sırasıyla hangi bölümlere uyar?

    1. A)Fahriye, methiye, nesib
    2. B)Nesib, girizgâh, fahriye
    3. C)Nesib, methiye, dua
    4. D)Girizgâh, nesib, dua
    5. E)Methiye, fahriye, girizgâh
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: C. Güz betimi nesibe, övülenin adaleti ve cömertliği methiyeye, uzun ömür dileği duaya aittir.

  4. Soru 4 · Zor

    Feridun otuz sekiz beyitlik bir şiirde, bahar betiminden sonra sevgiliye seslenen yedi beyit görüyor; ardından bir vezir övülüyor ve şiir duayla bitiyor. Feridun aşk beyitleri yüzünden şiiri gazel sayıyor. Hangi değerlendirme doğrudur?

    1. A)Aşk beyitleri bulunan her şiir gazeldir.
    2. B)Uzunluk, bölümler ve dua kasideyi gösterir; araya giren aşk beyitleri tegazzül olarak adlandırılır.
    3. C)Şiir mesnevidir, çünkü içinde iki ayrı konu vardır.
    4. D)Aşk beyitleri şiiri hicviyeye çevirir.
    5. E)Vezir övgüsü yalnız gazelde bulunur.
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: B. Otuz sekiz beyit, nesib, methiye ve dua kasideyi kurar; tegazzül kasidenin içine giren gazel bölümüdür.

  5. Soru 5 · Zor

    Ders için kurulmuş matla: «Sokakta çocuk sesi, kapılarda şeker; bayramdır / Fenerler yandı, kandiller yanar; mübarek bir akşamdır». Matlanın dize sonlarını doğru çözümleyen seçenek hangisidir?

    1. A)Ortak bir ek bulunmadığı için «amdır» bütünüyle zengin kafiyedir.
    2. B)«Amdır» rediftir ve geriye ortak ses kalmaz.
    3. C)«-dır» rediftir; geriye kalan tek ortak ses «m» yarım kafiyedir.
    4. D)«-dır» rediftir; «am» sesleri tam kafiye kurar.
    5. E)«Bayramdır» sözcüğünün tamamı redif, «şeker» ise kafiyedir.
    Önce çöz, sonra cevabı aç

    Cevap: D. Bildirme eki «-dır» aynı görevle tekrar eder ve redif olur; «bayram» ile «akşam» sondan «m» ve «a» seslerini paylaşır.

E08 — Divan Edebiyatı

Modülün bütün dersleri bitince işaretle; modül 1, 3, 7 ve 21. günlerde YKS ana sayfasındaki tekrar listesine döner.