Yaklaşım terapi odasının dışında en çok okulda, kurumda ve aileyle yapılan görüşmede kullanılır. Bu modül öğrenciyle, küçük çocukla, öğretmen ve veliyle, aileyle ve ebeveynle yapılan görüşmeyi, kurum içi değişim toplantısını, takdir edici sorgulamayla sınırı ve kurumun gönderdiği danışanla çalışmayı işler.
Bu modülün sonunda
- Okulda bir öğrenciyle yaşına uygun istisna ve ölçek soruları kurar.
- Birden çok aile üyesinin farklı tercih edilen geleceklerini aynı görüşmede taşır.
- Gönderenin beklentisini ve danışanın isteğini ayrı ayrı sorar.
Dersler
- M10-D01Okulda çözüm odaklı görüşmeProgramda
Okul ortamında bir öğrenciyle yapılan kısa görüşmede istisna ve ölçek sorularını öğrencinin yaşına uygun dille kurar.
Koçluk Akademisi’nde: 56.1 · Terapi Akademisi’nde: S05-P01-D10
- M10-D02Çocukla çözüm odaklı konuşmaProgramda
Küçük bir çocukla ölçeği çizim, yüz ifadesi ya da nesneyle kurar ve çocuğun cevabını yetişkin diline çevirmeden işler.
Koçluk Akademisi’nde: 33.2
- M10-D03Öğretmen ve veliyle görüşmeProgramda
Bir öğrenci hakkında öğretmen ve veliyle yapılan görüşmede tarafların şikâyetini ortak bir tercih edilen geleceğe çevirir.
Koçluk Akademisi’nde: 56.4
- M10-D04Aileyle çözüm odaklı görüşmeProgramda
Birden çok aile üyesiyle yapılan görüşmede farklı tercih edilen gelecekleri yarıştırmadan aynı görüşmede taşır.
Terapi Akademisi’nde: S09-P01-D02 · Koçluk Akademisi’nde: 32.3
- M10-D05Ebeveyn görüşmesinde istisnalarProgramda
Çocuğuyla sorun yaşayan bir ebeveynle ilişkideki istisnaları bulur ve ebeveynin kendi katkısını görünür kılar.
Koçluk Akademisi’nde: 56.5
- M10-D06Kurumda çözüm odaklı değişimProgramda
Bir ekibin ya da birimin değişim sürecinde sorun çözümlemesinin yanına işe yarayanı ve tercih edilen geleceği soran bir toplantı planı yazar.
Koçluk Akademisi’nde: 44.1
- M10-D07Takdir edici sorgulamayla sınırProgramda
Çözüm odaklı yaklaşımı takdir edici sorgulamadan kökeni, yöntemi ve uygulandığı ölçek bakımından ayırır.
Koçluk Akademisi’nde: 28.7
- M10-D08Kurumun gönderdiği danışanProgramda
Kurum, mahkeme ya da okul tarafından gönderilmiş bir danışanla gönderenin beklentisini ve danışanın kendi isteğini ayrı ayrı sorar.
Koçluk Akademisi’nde: 41.3, 39.1