İçeriğe geç

Bölüm I · Herkes için · Modül 2

İklim ve karbon

6 ders programda

İklim, sürdürülebilirlik raporlamasının bugün en ayrıntılı düzenlenmiş konusudur. Bu modül sera gazını ve karbon eşdeğerini, Kapsam 1, 2 ve 3'ü, bir envanterin verisinin nereden geldiğini, fiziksel ve geçiş risklerini, İklim Kanunu'nun emisyon ticaret sistemini ve Avrupa'ya ihracatın karbon sorusunu anlatır.

Bu modülün sonunda

  • Bir işletmenin emisyonunu Kapsam 1, 2 ve 3 olarak sınıflandırır.
  • Bir envanterin verisinin hangi belgeden ve hangi birimden geldiğini bilir.
  • Fiziksel ve geçiş riskini kendi işinde tanır.

Dersler

  1. M02-D01Sera gazı ve karbon eşdeğeriProgramda

    Yedi sera gazının neden tek bir birimde, karbondioksit eşdeğerinde toplandığını açıklar.

    Dayanak: Standart: Sera Gazı Protokolü Kurumsal Muhasebe ve Raporlama Standardı

  2. M02-D02Kapsam 1, 2, 3Programda

    Doğrudan emisyonu, satın alınan enerjiden gelen emisyonu ve değer zincirindeki öteki dolaylı emisyonları ayırır.

    Dayanak: Standart: Sera Gazı Protokolü Kurumsal Muhasebe ve Raporlama Standardı; TSRS 2 İklimle İlgili Açıklamalar par.29(a)

  3. M02-D03Bir fabrikanın envanteriProgramda

    Bir envanterin yakıt faturasından, sayaç okumasından ve satın alma kaydından nasıl kurulduğunu ve verinin kimden istendiğini bilir.

    Dayanak: Standart: Sera Gazı Protokolü Kurumsal Muhasebe ve Raporlama Standardı

  4. M02-D04Fiziksel ve geçiş riskiProgramda

    Selin, sıcağın ve kuraklığın getirdiği fiziksel riskleri, düzenleme, teknoloji ve pazardaki değişimin getirdiği geçiş risklerinden ayırır.

    Dayanak: TSRS 2 İklimle İlgili Açıklamalar par.10

  5. M02-D05İklim Kanunu ve emisyon ticaretiProgramda

    Emisyon ticaret sisteminin, emisyon izninin ve tahsisat teslim yükümlülüğünün bir tesis için ne anlama geldiğini bilir.

    Dayanak: 7552 sayılı İklim Kanunu m.9 ve geçici m.1

    Ekonomi Akademisi’nde: EKO-213.05 · DOS-03.02

  6. M02-D06Avrupa'ya ihracatın karbon sorusuProgramda

    Avrupa Birliği'ne ihracat yapan bir üreticinin müşterisinden ve gümrükten neden ürün başına karbon verisi istendiğini açıklar.

    Dayanak: Yabancı hukuk: AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması

    Ekonomi Akademisi’nde: DOS-03.03

Bu sayfa hakkında ne düşünüyorsun?