YKS Coğrafya · Yer'in Yapısı ve İç Kuvvetler · COĞ-C06-L01
Yer'in iç yapısı
TYTAYT-1sınavdaki ağırlığı orta· 8 bölüm
1Kanca
Akşam yemeğinde Ece haşlanmış yumurtayı soyarken küçük kardeşi soruyor: «Abla, Dünya'nın içi ateş mi?» Ece «Erimiş kaya» diyecek oluyor, sonra duraksıyor. Ertesi gün ders kitabında iki sayı yan yana duruyor: insanın açtığı en derin sondaj kuyusu yaklaşık 12 kilometreye inebilmiş, Dünya'nın merkezi ise yüzeyden yaklaşık 6.370 kilometre uzakta. Kimse oraya gitmemiş, oradan bir parça kaya getirmemiş. Peki kitaplar merkezin katı, onu saran kuşağın sıvı olduğunu nereden biliyor? Bu derste o yumurtanın kabuğunu, akını ve sarısını Dünya ölçeğinde açıyor, cevabın depremlerden geldiğini görüyoruz.
2Hedefler
- Yerkabuğu, manto, dış çekirdek ve iç çekirdeği derinlik, hâl ve bileşim bakımından karşılaştırırsın.
- Kıtasal ve okyanusal kabuğu sial ve sima kavramlarıyla ayırt edersin.
- Litosfer ile yerkabuğu arasındaki farkı ve astenosferin yerini bir kesit üzerinde gösterirsin.
- Derine inildikçe sıcaklık, basınç ve yoğunluğun nasıl değiştiğini deprem dalgalarıyla elde edilen bilgiye bağlarsın.
3Konu anlatımı
Yumurta benzetmesi ve sınırı
Haşlanmış bir yumurtayı ortadan kesince içte sarı, onun çevresinde ak, en dışta ince bir kabuk görürsün. Dünya'nın içi de buna benzer biçimde iç içe geçmiş kuşaklardan oluşur: dışta yerkabuğu, altında manto, en içte çekirdek. Benzetme bir noktada aksar ve bu nokta önemlidir: yumurtanın kabuğu bütününe göre epey kalındır, oysa yerkabuğu Dünya'nın boyutuna göre bir elma kabuğundan bile incedir. Bir başka fark da çekirdeğin kendi içinde ikiye ayrılmasıdır; dışı sıvı, içi katıdır.
Bu kuşaklar rastgele dizilmemiştir. Dünya oluşurken eriyik hâldeki maddenin ağır olanı merkeze doğru çökmüş, hafif olanı yüzeye yakın kalmıştır. Bu yüzden içeri doğru her katman bir öncekinden daha yoğundur.
Yerkabuğu: kıtasal ve okyanusal
Üzerinde yürüdüğümüz, dağların, ovaların ve okyanus tabanının yer aldığı katı kuşak yerkabuğudur. Bu kuşağın kalınlığı yerden yere değişir. Okyanusların altında yaklaşık 5–10 km'dir. Kıtaların altında ortalama 35 km dolayındadır; yüksek sıradağların altında bu değer iki katına yaklaşabilir. Kalınlığın değişmesi kabuğu iki türe ayırır.
Kıtasal kabuk kıtaları oluşturur. Daha kalın, daha hafif ve daha açık renkli kayaçlardan yapılmıştır. Ders kitaplarında üst kısmına sial adı verilir; ad, bu bölümde bol bulunan silisyum (Si) ve alüminyumun (Al) baş harflerinden türetilmiştir. Sialin yoğunluğu yaklaşık 2,7 g/cm³ alınır. Granit bu kesimin tipik kayacıdır.
Okyanusal kabuk okyanus tabanlarını oluşturur. İncedir, daha koyu renklidir ve biraz daha ağırdır. Buna da sima denir: silisyum (Si) ve magnezyumun (Mg) baş harfleri. Yoğunluğu 3 g/cm³ dolayındadır; bazalt bu kesimin tipik kayacıdır. Sima kıtaların altında da sürer: kıtasal kabukta sial üstte, sima altta durur. Okyanus tabanında ise sial katmanı bulunmaz.
Kabuk ile manto arasındaki sınır, deprem dalgalarının hızının birdenbire arttığı bir yüzeydir. Ders kitapları bu yüzeyi onu bulan bilim insanının adıyla Moho süreksizliği diye anar.
Manto: Yer'in en hacimli kuşağı
Kabuğun tabanından yaklaşık 2.900 km derinliğe kadar uzanan kuşak mantodur. Dünya'nın hacminin en büyük bölümünü o kaplar. Demir ve magnezyumca zengin silikat kayaçlardan oluşur. Manto «erimiş bir ateş denizi» değildir; büyük kısmı katıdır. Ancak bu katı, çok uzun zaman içinde, sıcak bir mumun bükülmesi gibi yavaşça şekil değiştirebilir.
Üst mantonun belli bir derinliğinde sıcaklık kayaçların erime noktasına yaklaşır. Burada kayaçlar kısmen erimiş, yumuşak ve yarı akışkan (plastik) bir hâl alır. Bu kuşağa astenosfer denir. Volkanlardan çıkan erimiş kayaç malzemesinin, yani magmanın kaynağı genellikle bu derinliklerdir. Astenosferde ısınan madde yükselir, soğuyan madde alçalır; bu dolaşım konveksiyon olarak bilinir. Ocakta ısınan bir tencere çorbada dipten yükselip kenarlardan inen akıntı aynı ilkeyle çalışır. Bu akımların yüzeye etkisi ayrı bir dersin konusudur; burada yalnız yerlerini işaretliyoruz.
Litosfer: kabuktan daha fazlası
Dört doğal sistemi tanırken litosferi «taş küre» diye adlandırmıştık. Yer'in iç yapısına bakınca bu kavram keskinleşir. Litosfer yalnız yerkabuğu demek değildir; yerkabuğu ile üst mantonun astenosfer üzerindeki katı, sert kısmının toplamıdır. Kalınlığı ders kitaplarında yaklaşık 100 km olarak verilir; okyanus altında daha ince, kıtaların altında daha kalındır.
Bu ayrım sınavda sık sorulur: litosfer sert ve kırılgandır, hemen altındaki astenosfer ise yumuşak ve yavaşça akabilir. Sert bir tabakanın yumuşak bir tabakanın üstünde durması, dışarıdaki katı kuşağın kımıldayabilmesinin ön koşuludur.
Çekirdek: sıvı dış, katı iç
Mantonun altında, yaklaşık 2.900 km'den merkeze kadar çekirdek bulunur. Başlıca bileşenleri demir ve nikeldir; ders kitaplarında bu yüzden nife (Ni + Fe) adıyla da geçer. İki bölümü vardır.
Dış çekirdek yaklaşık 2.900 ile 5.100 km arasındadır ve sıvıdır. Dünya'nın manyetik alanının bu sıvı metalin hareketiyle oluştuğu düşünülür; pusulanın kuzeyi göstermesini bu kuşağa borçluyuz.
İç çekirdek yaklaşık 5.100 km'den merkeze, 6.370 km'ye kadar uzanır ve katıdır. Burası Dünya'nın en sıcak yeridir; sıcaklığın 5.000 °C'yi aştığı tahmin edilir. O hâlde neden erimiyor? Çünkü üstündeki bütün kütlenin yarattığı basınç o kadar büyüktür ki atomlar sıvı hâle geçecek kadar serbest kalamaz. İç çekirdeği katı tutan şey soğukluk değil, basınçtır.
Derine inildikçe değişen üç büyüklük
Yüzeyden merkeze doğru üç büyüklük birlikte artar:
- Sıcaklık: Maden ocaklarında ve sondajlarda ölçülen artış, yüzeye yakın ilk kilometrelerde ders kitaplarında ortalama olarak her 33 metrede yaklaşık 1 °C diye verilir. Bu artış daha derinde yavaşlar; aynı oranı merkeze kadar sürdürmek yanlış sonuç verir.
- Basınç: Her derinlikte üstteki kayaçların ağırlığı birikir; merkezde en büyük değerine ulaşır.
- Yoğunluk: Kabukta yaklaşık 2,7–3 g/cm³ olan yoğunluk çekirdekte bunun birkaç katına çıkar. Dünya'nın ortalama yoğunluğu yaklaşık 5,5 g/cm³'tür; yüzey kayaçlarından çok yüksek olan bu ortalama, içeride çok ağır bir madde bulunduğunun ilk ipucuydu.
Deprem dalgaları: içeriyi görmenin yolu
Derinliği 12 km'yi aşamayan bir kuyuyla 6.370 km'lik bir yarıçapı ölçemeyiz. İçeriyi bize depremler anlatır. Bir depremde odaktan her yöne dalgalar yayılır ve dünyanın dört bir yanındaki istasyonlar bunların ne zaman, hangi hızla ulaştığını kaydeder. Ders kitabı düzeyinde iki tür bilmek yeter:
- P dalgaları (birincil dalgalar) en hızlı olanlardır; katıdan da sıvıdan da geçerler.
- S dalgaları (ikincil dalgalar) daha yavaştır ve yalnız katı ortamda ilerler; sıvıya girince sönerler.
Gözlem şudur: S dalgaları yaklaşık 2.900 km derinliğe kadar inip orada kaybolur. Bu sınırın altındaki kuşak onları geçirmediğine göre sıvı olmalıdır; dış çekirdeğin sıvı olduğu bilgisi buradan gelir. P dalgaları ise bu sınırda yön değiştirip yavaşlar; bu kırılma yüzünden yeryüzünde bazı istasyonlar belli bir depremin doğrudan dalgalarını hiç kaydetmez. Bu sessiz kuşağa gölge kuşağı denir. Daha derinde P dalgalarının yeniden hızlanması, merkezdeki bölümün tekrar katı olduğunu gösterir. Kısacası katmanların sınırları, dalgaların hız ve yön değiştirdiği yüzeylerdir.
Sözel harita: kesiti kâğıda çizmek
Pergeli 6,4 cm açıp bir daire çiz; ölçeğin 1 cm = 1.000 km olsun. Bu dış çember yeryüzüdür. Merkez noktasından 3,5 cm uzağa ikinci bir çember çiz: içi çekirdek, dışı mantodur. Merkezin hemen çevresine 1,3 cm yarıçaplı üçüncü bir çember çiz ve içini koyu tara: iç çekirdek. İki iç çember arasındaki halkaya «sıvı» yaz: dış çekirdek. Şimdi kabuğu çizmeye çalış: 35 km bu ölçekte 0,35 mm eder, yani kalemin çizdiği dış çember zaten kabuktan kalındır. Dış çemberin hemen içine, yaklaşık 1 mm'lik ince bir halka daha çek: bu litosferdir. Kesitin sağ üst köşesine, yüzeyden içeri doğru bir ok koy ve yanına «sıcaklık, basınç, yoğunluk artar» yaz.
Kesitte göze ilk çarpan, mantonun kalınlığıdır: yüzeyden çekirdeğe kadar olan geniş halka. İkinci şey, yaşadığımız kuşağın ne kadar ince olduğudur.
Karşılaştırma tablosu
Derinlikler ders kitabı düzeyinde yaklaşık değerlerdir.
| Katman | Yaklaşık derinlik (km) | Hâli | Başlıca bileşim | Ayırt edici not |
|---|---|---|---|---|
| Yerkabuğu | 0 – okyanus altında 5–10, kıta altında ortalama 35 | katı | sial (Si, Al) ve sima (Si, Mg) | en ince ve en hafif katman |
| Manto | kabuk tabanı – 2.900 | büyük kısmı katı, astenosfer yarı akışkan | Fe ve Mg'ca zengin silikatlar | hacmin en büyük bölümü; magmanın kaynağı |
| Dış çekirdek | 2.900 – 5.100 | sıvı | demir, nikel | S dalgalarını geçirmez |
| İç çekirdek | 5.100 – 6.370 | katı | demir, nikel | en sıcak, en yoğun, basıncın en yüksek olduğu yer |
Tabloyu sütun sütun oku. Hâl sütunu katı, sıvı, katı diye değişir; yoğunluk ise içeriye doğru hep artar. Bu iki sütunu karıştırmamak sınavın en sık kurduğu tuzaktan kurtarır.
Sert kabuk yerinde duruyor mu?
Litosferin yumuşak astenosferin üzerinde oturduğunu, astenosferde de ısınıp yükselen, soğuyup alçalan bir dolaşım bulunduğunu gördük. Bu iki bilgiyi birleştiren soru kendiliğinden doğuyor: litosfer tek ve bütün bir kabuk mu, yoksa parçalara mı ayrılmış; parçalarsa, alttaki o yavaş akıntı onları nereye taşıyor ve parçaların birbirine sürtündüğü, ayrıldığı, çarpıştığı kenarlarda ne oluyor? Levha tektoniği adlı ders bu kenarları tek tek ele alacak.
4Çözümlü örnekler
Örnek 1 — Dalganın susması
Soru: Bir depremin kayıtlarında S dalgalarının yaklaşık 2.900 km derinlikte ilerleyemediği, P dalgalarının ise aynı sınırı geçtiği görülüyor. Bu gözlemden çıkarılabilecek en doğru sonuç hangisidir?
- A) Manto tamamen sıvıdır.
- B) İç çekirdek sıvıdır.
- C) Yerkabuğu okyanuslarda incedir.
- D) Dış çekirdek sıvı hâldedir.
- E) Sıcaklık derinlikle azalır.
Çözüm: S dalgası yalnız katıdan geçer; geçemediği yer sıvı olmalıdır. 2.900 km mantonun bittiği, dış çekirdeğin başladığı sınırdır. Manto bu sınırın üstündedir ve dalgalar oraya kadar ilerlemiştir, dolayısıyla A yanlıştır. İç çekirdek daha derindedir ve katıdır. Cevap: D.
Örnek 2 — Maden ocağında sıcaklık
Soru: Yüzey sıcaklığının 14 °C olduğu bir yerde açılan maden ocağının 660 m derinliğindeki galeride sıcaklık, ders kitabındaki ortalama artış oranıyla hesaplanınca kaç °C dolayında çıkar?
- A) 20
- B) 34
- C) 47
- D) 14
- E) 674
Çözüm: Yüzeye yakın kesimde 33 metrede bir derece artış alınır. 660 ÷ 33 = 20 derece artış; 14 + 20 = 34. A seçeneği artışı sonuç sanmanın, E ise metreyi dereceye eklemenin hatasıdır. Cevap: B.
Örnek 3 — Litosferin sınırı
Soru: Bir öğrenci defterine «Litosfer = yerkabuğu» yazmış. Bu tanımı düzelten ifade hangisidir?
- A) Litosfer, yerkabuğu ile üst mantonun katı kısmından oluşur.
- B) Litosfer, manto ile dış çekirdeğin toplamıdır.
- C) Litosfer yalnız okyanus tabanındaki simadır.
- D) Litosfer, astenosferin diğer adıdır.
- E) Litosfer, yalnız kıtalardaki sial katmanıdır.
Çözüm: Litosfer kabuğu içerir ama onunla bitmez; astenosferin üstündeki sert manto bölümünü de kapsar. Astenosfer yarı akışkandır ve litosferin altındadır, bu yüzden D yanlıştır. C ve E kabuğun yalnız bir parçasını tanımlar. Cevap: A.
Örnek 4 — En sıcak ama katı
Soru: İç çekirdek Dünya'nın en sıcak kesimi olduğu hâlde katıdır. Bu durumun temel nedeni hangisidir?
- A) İç çekirdeğin silisyum ve alüminyumdan oluşması
- B) Deprem dalgalarının iç çekirdeği soğutması
- C) İç çekirdekteki sıcaklığın mantodakinden düşük olması
- D) Konveksiyon akımlarının iç çekirdeğe ulaşması
- E) Üstteki kütlenin yarattığı çok yüksek basıncın erimeyi engellemesi
Çözüm: Sıcaklık eritmeye yeterli olsa da basınç maddeyi sıkıştırır ve sıvı hâle geçmesine izin vermez. Silisyum ile alüminyum kabuğun bileşenidir; iç çekirdek demir ve nikelden oluşur. C ise ders kitabı bilgisinin tersidir. Cevap: E.
5Tuzaklar
- Litosferi yerkabuğuyla aynı saymak. Litosfer kabuğu ve üst mantonun sert bölümünü birlikte kapsar; yalnız kabuk değildir.
- Mantoyu baştan sona erimiş sanmak. Mantonun büyük kısmı katıdır; yarı akışkan olan, üst mantodaki astenosfer kuşağıdır.
- Hâl ile yoğunluğu aynı düzende sanmak. Yoğunluk içeriye doğru hep artar, hâl ise katı, sıvı, katı diye değişir; iç çekirdeğin katı olması onun daha soğuk olduğunu göstermez.
- Sial ile simayı yer değiştirmek. Sial (Si, Al) kıtaların üst kesimidir ve daha hafiftir; sima (Si, Mg) okyanus tabanını oluşturur ve kıtaların altında da sürer.
- 33 metre kuralını merkeze kadar uzatmak. Bu oran yüzeye yakın kesimin ortalamasıdır; aynı oranla hesaplanan merkez sıcaklığı gerçekçi değildir.
- İç yapı bilgisini sondajlara bağlamak. En derin kuyu birkaç on kilometreye bile ulaşmaz; katmanların hâli ve sınırları deprem dalgalarının davranışından çıkarılır.
6Tekrar kartı
- Dıştan içe: yerkabuğu, manto (içinde astenosfer), dış çekirdek (sıvı), iç çekirdek (katı).
- Kıtasal kabuk kalın, hafif; üstte sial (Si, Al), altta sima. Okyanusal kabuk ince, ağır; yalnız sima (Si, Mg).
- Litosfer = yerkabuğu + üst mantonun sert kısmı, yaklaşık 100 km; altında yarı akışkan astenosfer.
- Manto yaklaşık 2.900 km'ye kadar iner, hacmin en büyük bölümüdür; magma ve konveksiyon akımlarının yeri.
- Çekirdek demir ve nikel (nife); dış çekirdek 2.900–5.100 km, iç çekirdek 5.100–6.370 km.
- Derine inildikçe sıcaklık, basınç ve yoğunluk artar; yüzeye yakın ilk kilometrelerde 33 metrede yaklaşık 1 °C.
- P dalgası katı ve sıvıdan geçer; S dalgası yalnız katıdan. S'nin kaybolduğu sınır dış çekirdeğin sıvı olduğunu gösterir.
7Alıştırma
Soru 1 · Kolay
Yer'in en dıştaki ve en ince katmanı hangisidir?
- A)Manto
- B)Yerkabuğu
- C)Dış çekirdek
- D)Astenosfer
- E)İç çekirdek
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: B. Üzerinde yaşadığımız kabuk Dünya'nın boyutuna göre çok ince bir dış kuşaktır.
Soru 2 · Kolay
Dünya'nın hacminin en büyük bölümünü oluşturan katman hangisidir?
- A)Yerkabuğu
- B)İç çekirdek
- C)Dış çekirdek
- D)Manto
- E)Litosfer
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: D. Kabuk tabanından yaklaşık iki bin dokuz yüz kilometreye uzanan manto en hacimli kuşaktır.
Soru 3 · Kolay
Ders kitaplarında «sial» adı verilen kesimin baskın elementleri hangileridir?
- A)Silisyum ve alüminyum
- B)Silisyum ve magnezyum
- C)Demir ve nikel
- D)Demir ve magnezyum
- E)Oksijen ve hidrojen
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: A. Adın ilk hecesi silisyumdan, ikinci hecesi alüminyumdan gelir ve kıtaların üst kesimini anlatır.
Soru 4 · Kolay
Yer'in iç yapısındaki katmanların hâli ve sınırları ilk olarak neyin incelenmesiyle anlaşılmıştır?
- A)Uydu fotoğrafları
- B)Sondaj kuyularından alınan kayaç örnekleri
- C)Volkanlardan çıkan lavlar
- D)İklim grafikleri
- E)Deprem dalgalarının yayılışı
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: E. Dalgaların hız ve yön değiştirdiği yüzeyler katmanların sınırlarını, geçip geçmemeleri de hâlini gösterir.
Soru 5 · Orta
Okyanusal kabuk ile kıtasal kabuk karşılaştırıldığında hangisi doğrudur?
- A)Okyanusal kabuk daha kalındır.
- B)Kıtasal kabukta sial bulunmaz.
- C)Okyanusal kabuk daha incedir ve sima ağırlıklıdır.
- D)İkisinin yoğunluğu aynıdır.
- E)Kıtasal kabuk demir ve nikelden oluşur.
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: C. Okyanus tabanındaki kabuk birkaç kilometre kalınlıktadır ve silisyumla magnezyumca zengin simadan oluşur.
Soru 6 · Orta
Astenosfer için hangisi söylenebilir?
- A)Üst mantoda yer alan, kısmen erimiş ve yarı akışkan bir kuşaktır.
- B)İç çekirdeğin en dış kesimidir.
- C)Okyanus tabanındaki tortul katmandır.
- D)Litosferin üst bölümüdür.
- E)Deprem dalgalarının hiç geçemediği sıvı bir katmandır.
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: A. Litosferin hemen altında bulunan bu kuşak yumuşak olduğu için yavaşça akabilir.
Soru 7 · Orta
Litosfer kavramının doğru tanımı hangisidir?
- A)Kıtaların altındaki sial katmanı
- B)Mantonun tamamı
- C)Dış çekirdek ile mantonun sınırı
- D)Okyanus tabanındaki sima
- E)Yerkabuğu ile üst mantonun astenosfer üzerindeki sert kısmı
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: E. Taş küre kabuğu ve onun altında yer alan katı manto bölümünü birlikte kapsar.
Soru 8 · Orta
S dalgalarının yaklaşık 2.900 km derinlikte kaybolması hangi bilginin kanıtıdır?
- A)İç çekirdeğin katı olduğunun
- B)Dış çekirdeğin sıvı olduğunun
- C)Kabuğun ince olduğunun
- D)Mantonun sıvı olduğunun
- E)Basıncın derinlikle azaldığının
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: B. Bu dalgalar yalnız katı ortamda ilerlediği için geçemedikleri dış çekirdek sıvı kabul edilir.
Soru 9 · Orta
Yüzey sıcaklığı 10 °C olan bir yerde 495 m derinliğe inen bir madenin tabanındaki sıcaklık, kitaptaki 33 metre kuralıyla hesaplanırsa kaç °C bulunur?
- A)15
- B)20
- C)33
- D)25
- E)505
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: D. Dört yüz doksan beşi otuz üçe bölmek on beş derecelik artış verir, yüzeydeki on dereceyle toplam yirmi beştir.
Soru 10 · Orta
Dünya'nın ortalama yoğunluğunun yüzey kayaçlarının yoğunluğundan çok yüksek olması neyi gösterir?
- A)Kabuğun her yerde aynı kalınlıkta olduğunu
- B)Okyanusların kıtalardan büyük olduğunu
- C)İç kesimlerde çok daha ağır bir maddenin bulunduğunu
- D)Mantonun tamamen sıvı olduğunu
- E)Sıcaklığın derinlikle azaldığını
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: C. Hafif kabukla açıklanamayan yüksek ortalama ancak içerideki yoğun demir ve nikelle dengelenir.
Soru 11 · Orta
Kıtasal kabuğun bir kesitinde yukarıdan aşağıya doğru sıralama hangisidir?
- A)Sima, sial, manto
- B)Sial, sima, manto
- C)Manto, sial, sima
- D)Sial, manto, sima
- E)Sima, manto, sial
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: B. Hafif sial üstte, daha ağır sima altta durur, kabuğun tabanından sonra manto başlar.
Soru 12 · Zor
Yüzeyden merkeze doğru inen bir ölçümde katmanların yoğunluğu ve hâli birlikte izleniyor. Bu iki büyüklüğün değişimi için hangisi doğrudur?
- A)İkisi de aynı düzende değişir; yoğunluk arttıkça madde sıvılaşır.
- B)Yoğunluk dış çekirdekte azalır, hâl ise hep katı kalır.
- C)Yoğunluk mantoda en yüksek değerine ulaşır, sonra düşer.
- D)Hâl katıdan sıvıya geçer ve merkeze kadar sıvı kalır.
- E)Yoğunluk sürekli artarken hâl katıdan sıvıya, sonra yeniden katıya geçer.
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: E. Yoğunluk içeriye doğru hep yükselir, hâl ise dış çekirdekte sıvıya dönüp iç çekirdekte yeniden katılaşır.
Soru 13 · Zor
İç çekirdek dış çekirdekten daha sıcak olduğu hâlde katıdır. Bu bilgiden hangi genelleme çıkarılabilir?
- A)Maddenin hâlini derinlikte yalnız sıcaklık değil, basınç da belirler.
- B)Sıcaklık arttıkça her madde katılaşır.
- C)Yoğunluk içeriye doğru azalır.
- D)Dış çekirdek iç çekirdekten daha derindedir.
- E)Basınç merkeze doğru düşer.
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: A. Merkezdeki çok yüksek basınç eritmeye yetecek sıcaklığa rağmen maddeyi katı tutar.
Soru 14 · Zor
Bir öğrenci 33 metrede bir derecelik artışı merkeze kadar uygulayınca 190.000 °C'nin üzerinde bir değer buluyor. Bu sonuç için en doğru değerlendirme hangisidir?
- A)Sonuç doğrudur, çünkü merkez çok sıcaktır.
- B)Hesap hatalıdır, çünkü sıcaklık derinlikle azalır.
- C)Oran yalnız okyanus altında geçerlidir.
- D)Oran yüzeye yakın kesimin ortalamasıdır, derinde artış yavaşladığı için sonuç gerçekçi değildir.
- E)Oran yalnız iç çekirdekte geçerlidir.
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: D. Ders kitabındaki otuz üç metre ilk kilometrelerin değeridir ve daha derin kesimlere taşınamaz.
Soru 15 · Zor
Bir öğrenci 1 cm = 1.000 km ölçekli kesitte yerkabuğunu ayrı bir halka olarak göstermekte zorlanıyor. Bunun nedeni hangisidir?
- A)Kabuğun sıvı olması
- B)Kabuğun mantodan daha kalın olması
- C)Ortalama 35 km'lik kıtasal kabuğun bu ölçekte milimetrenin altında kalması
- D)Kabuğun çekirdeğin içinde yer alması
- E)Kabuğun deprem dalgalarını geçirmemesi
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: C. Otuz beş kilometre bu ölçekte yaklaşık üçte bir milimetre eder ve kalem çizgisinden incedir.
8Ustalık kapısı
5 soru, 5 dakika. 4 ya da 5 doğru yaptıysan sıradaki derse, «Levha tektoniği» dersine geç. 3 ve altındaysan 3. ve 4. bölümü yeniden oku, sonra kapıyı bir kez daha çöz.
Soru 1 · Orta
Ders kitaplarında çekirdeğe «nife» denmesinin nedeni hangisidir?
- A)Çekirdeğin sıvı olması
- B)Manyetik alanın çekirdekte oluşması
- C)Başlıca bileşenlerinin nikel ve demir olması
- D)En yoğun katman olması
- E)Deprem dalgalarını kırması
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: C. Ad nikel ile demirin kimyasal simgelerinin birleştirilmesinden türetilmiştir ve bileşimi anlatır.
Soru 2 · Orta
Yüzeyden merkeze doğru inildikçe hangi değişim beklenmez?
- A)Basıncın artması
- B)Sıcaklığın artması
- C)Yoğunluğun artması
- D)Üstteki kayaç ağırlığının artması
- E)Yoğunluğun dış çekirdekte azalıp kabuktakine dönmesi
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: E. Yoğunluk içeriye doğru sürekli artar ve çekirdekte kabuktakinin birkaç katına ulaşır.
Soru 3 · Zor
Litosferin sert, astenosferin yarı akışkan olması ve astenosferde ısınan maddenin yükselip soğuyanın alçalması birlikte düşünüldüğünde hangi çıkarım en uygundur?
- A)Astenosferdeki dolaşım üstündeki sert kuşağı hareket ettirebilecek bir etkendir.
- B)Litosfer hiçbir koşulda yer değiştiremez.
- C)Konveksiyon iç çekirdekte gerçekleşir.
- D)Astenosfer yerkabuğunun en üst katıdır.
- E)Litosfer astenosferden daha yoğun ve akışkandır.
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: A. Sert bir kuşağın yumuşak ve dolaşan bir tabaka üzerinde durması onun yerinden oynayabilmesine zemin hazırlar.
Soru 4 · Zor
Bir depremin kayıtlarında bazı uzak istasyonların doğrudan P ve S dalgalarını hiç almadığı görülüyor. Bu gözlemin ders kitabı düzeyindeki açıklaması hangisidir?
- A)Dalgaların kabukta tamamen sönmesi
- B)İç çekirdeğin sıvı olması
- C)Mantonun dalgaları hızlandırması
- D)Dalgaların çekirdek sınırında kırılıp yön değiştirmesi ve S dalgalarının sıvı dış çekirdeği geçememesi
- E)İstasyonların okyanus kıyısında bulunması
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: D. Çekirdek sınırında bükülen P dalgaları ve sıvıda sönen S dalgaları yüzeyde gölge kuşağı bırakır.
Soru 5 · Zor
Okyanus tabanında yalnız sima bulunması ile kıtalarda sialin simanın üstünde durması birlikte ele alındığında hangisi doğrudur?
- A)Kıtasal kabuk okyanusal kabuktan daha incedir.
- B)Daha hafif sial yukarıda kalır ve kıtaların okyanus tabanından yüksekte durmasına katkı yapar.
- C)Sima siale göre daha hafiftir.
- D)Okyanusal kabuk demir ve nikelden oluşur.
- E)Sial yalnız mantoda bulunur.
Önce çöz, sonra cevabı açCevabı gizle
Cevap: B. Yoğunluğu düşük sial kalın bir üst katman oluşturur, kıtalar bu yüzden ağır okyanus tabanından yüksekte kalır.
C06 — Yer'in Yapısı ve İç Kuvvetler
Modülün bütün dersleri bitince işaretle; modül 1, 3, 7 ve 21. günlerde YKS ana sayfasındaki tekrar listesine döner.